zondag 15 juni 2008

Mazoerië

Behalve wat verdwaalde wandelliefhebbers en watersportmensen zullen niet veel mensen Mazoerië kennen. Het ligt helemaal in het Noord-Oosten van Polen, helemaal tegen Kallinggrad aan. Het is pas sinds 1945 een onderdeel van Polen in, daarvoor was het een onderdeel van Oost-Pruisen (Duitsland). Wij gingen daar voornamelijk naar toe omdat het omringt is door meer dan 3000 meer(tjes).


 Een lange bustocht vanaf Warschau bracht ons in Gizycko. Hier vonden we een volledig verlaten camping direct aan een van de meertjes. Het was duidelijk nog geen hoogseizoen maar we vonden het wel zo relax. In het dorpje an sich was niet zoveel te doen. Er waren enkele restaurants met goede kaasplanken en wat kroegjes met goedkoop bier maar het was er voornamelijk gewoon heel erg lekker rustig. Een beetje uitrusten, in het gras liggen en zwemmen in de meren is ook een prima tijdverdrijf.




 Toch hebben we niet alleen maar niets gedaan in Mazoerië. We hebben een paar fietsen gehuurd en zijn daar door de mooie natuur gaan fietsen. Het werd een tocht van ruim 60km langs de oevers van de meren. De fietspaden waren heel verschillend van kwaliteit. Vaak waren het prima onverharde paden, kinderkopjes en soms was er opeens een strook perfect gelegd asfalt in combinatie met een bord "gesponsord door de EU". Het laatste stuk werd erg zwaar door de combinatie van de lengte van de route, kwaliteit van de fietsen en de 'mooie' wegen maar het was wel heel relax.


Daarna hebben we ook nog een volledige dag in een kano gezeten. Bijna een must als er zoveel water om je heen is. Dan blijkt orienteren op het water toch een vak apart, dus we waren een beetje verdwaald. Samen in een Kayak is toch een relatietest maar met vlag en wimpel zijn we geslaagd.

Na aardig wat dagen midden in de natuur was het toch weer tijd om verder te reizen. Dit keer mochten we met de trein naar alweer de laatste stop in ons weekje polen: Gdansk.

Geen opmerkingen: