vrijdag 13 juni 2008

Warschau

Altijd uitgerust op vakantie gaan. Dat is zo tip die je wel eens ziet om te zorgen dat je een leuke vakantie hebt. Volgens mij is vakantie juist om uit te rusten dus je kan best de avond voor vertrek nog een optreden doen in de semi-bijbelgordel van Steenwijk en daarna maar 3 uur slapen en met het alcohol nog door je aderen stromend opstaan. Of misschien was het toch niet zo wijs... Maar als je leuke dingen gaat doen ben je niet moe dus hup de trein in en met de ijstjestrein (ICE dus) naar Keulen. Vanaf Keulen nog een ruim uurtje in Warschau.

In Warschau zaten we in een aso-luxe hotel. Tussen de zakenmannetjes en de Japanners. En dan ontbijten met 8 verschillende taartjes. Moet kunnen toch. Een prima basis om een beetje uitgerust deze grote stad te verkennen.

Na WOII was er weinig (of eigenlijk helemaal niets) meer over van de stad. Maar het oude stad is helemaal in oude stijl herbouwd (en kreeg daardoor toch een beetje de zure bijsmaak van 'toch een beetje nep'). Maar de oude binnenstad was wel fijn om door heen te stampen.

Buiten het oude centrum, aan de andere kant van de rivier, hebben we nog door het de wijk Praga gelopen. Eigenlijk waren we daar toevallig om een busticket te kopen maar we troffen daar de grootste openlucht markt van Europa. Tamelijk claustrofobisch dicht op elkaar en wat een ongelofelijke troep werd daar verkocht. Dingen als namaakparfums, kleding (overal dezelfde), speelgoed en veel ondefinieerbare dingen. Volgens mij moet deze markt binnenkort weg omdat hier een van de stadions wordt gebouwd voor euro 2012.

Verder nog het bijzondere Paleis van Cultuur en Wetenschappen gezien. Een kadootje van de Sovjet Unie en waarschijnlijk daarom gehaat. Maar stiekem vond ik hem best mooi.

De stad staat bekend als grauw en troosteloos. Ik snap dat mensen dat vinden maar het is toch een best leuk uitstapje. Er zijn veel (buiten)barretjes en het is best een groene stad.

Na 2 dagen namen wij de trein naar het Noord-Oosten: Mazoerië...

Geen opmerkingen: