maandag 6 juli 2009

Divemaster Theorie gehaald!

We kunnen met trots zeggen dat we al onze divemastertheorie hebben behaald, een grote stap voor het behalen voor het divemasterdiploma. Nadat we eerder al de -simpelere- open boek examens behaald hebben over de programma's die een divemaster mag geven, bij mag assisteren en het begeleiden van gebreveteerde duikers, hebben we nu ook de 5 gesloten boek examens behaald.

Dit zijn 5 best pittige examens wat als grootste stuikelblok wordt gezien in de divemasteropleiding. Je moet de theorie van al je vorige duikopleidingen goed leren dus de boeken en DVD's van de openwater cursus, advanced cursus, de EFR en de Rescue. een daar bovenop komt nog het divemaster boek (+dvd), een duikencyclopedie en om te oefenen met alle vragen een werkboek. Totaal dus een flink pakket aan leermateriaal. Eigenlijk is het bovenstaande lijstje het minimale wat geleerd moet worden.

De stof is verdeeld in 5 examens. Ieder examen bestond uit 20 vragen, waarbij de meeste multiplechoice zijn. Elk examen moet minimaal 75% goed beantwoord zijn. Dus eigenlijk moet je voor elk examen een 7,5 halen. Best een pittige eis.

Het eerste examen is Physics. Een examen over alle natuurkundige processen die plaatsvinden tijdens het duiken. Dus de wet van Archimedes, Boyle, Dalton, Henry's, Charles... Ofwel hoe licht, warmte en geluid zich gedragen in het water, het gewicht en de druk van water, de verschillen en relatie van druk, volume, dichtheid en temperatuur van gassen, partiele drukken en gasopname. Gelukkig ooit op de Middelbare school een bèta pakket gekozen waar ik nu nog mooi uit kon putten en foutloos behaald (nerd!).

Het tweede examen ging over fysiologie van het duiken. Eigenlijk wat alle bovenstaande wetten doen met je lichaam tijdens het duiken en vooral wat er allemaal mis er allemaal mis kan gaan met je lichaam door deze wetten. Je moet niet te lang stil blijven staan bij dit hoofdstuk want dan durf je nooit meer te duiken. Naast wat er allemaal mis kan gaan in je lichaam moet je ook nog eens weten welke hulp je allemaal moet bieden bij alle duikongevallen. Gelukkig is het voor ons niet zo lang geleden dat wij onze Rescue-brevet behaald hadden, dus deze informatie zat er nog goed in.

Nog een examen ging over de Equipment van het duiken. Hoe alles werkt, wat het doet en hoe je het moet onderhouden. Op zich niet echt een heel moeilijk onderdeel, maar schijnbaar wel mijn zwakste onderdeel. Ik snap ook nog steeds niet waarom het zo belangrijk is, dat ik zou moeten weten hoe pre-historisch duikmateriaal werkt.

Het vierde examen was een beetje een van-alles-en-nogwat examen: Skills and the Environment. Hier moet je vooral reproduceren wat je bij vorige opleidingen geleerd zou moeten hebben. Ook veel gespecialiseerde vragen over nachtduiken, duiken op hoogte en het bergen van spullen onderwater. Ook een gedeelte over de natuur. Dus over getijden, oceaanstromingen enz.

Als laatste een examen over Decompressie en de Recreational Dive Planner. Een examen over de theori(en) van de Decompressieziekte en daarbij verschillende sommen om uit te rekenen hoe je dat kan voorkomen (maximale diepte, tijd en oppervlakte interval). Dit moest je berekenen aan de hand van de RDP, een tabel waarmee je kan rekenen en met de eRPDml, een soort zakjapanner, waarmee je hetzelfde kan berekenen maar ook nog multilevelduiken.

Na best hard leren hebben we het beide behaald. Weer een grote stap richting ons brevet!

1 opmerking:

Carmen zei

zo, ik lees eventjes niet wat jullie te melden hebben, en ineens heb ik te maken met 2 heuse divemasters! wauw! gefeliciteerd hoor. Hoop dat jullie een fijne duikschool treffen met uitsluitend goed luisterende cursisten.