dinsdag 28 juli 2009

Duiken in zeeland

Nadat we vorig jaar al een lang weekend hadden gedoken in Zeeland zijn we afgelopen weekend teruggegaan om te kijken hoe het met de kreeften en krabben in Zeeland is gesteld. De voornaamste reden dat we naar Zeeland zijn gegaan is om een stromingsduik te maken met een cursist in de Oosterschelde in het kader van onze Divemaster-opleiding, maar daar hebben we gelijk een heel weekend aan vast geplakt.

Vrijdagmiddag heen gereden en zondagmiddag helaas al weer terug, dus 2 volle dagen in Zeeland gezeten. We stonden op een camping tegen het centrum van Zierikzee aan, met de toepasselijke naam: 'Camping Zierikzee'.

We zijn niet gelijk het water ingesprongen maar vrijdag eerst een beetje door het stadje gelopen, wat gegeten en een biertje gedronken. Best een leuk stadje dat Zierikzee.
Zaterdag natuurlijk wel het water in. Zowaar een keertje duiken zonder cursisten of andere 'verplichtingen' onderwater, dus gewoon lekker duiken. Wél had ik de camera mee genomen, maar dat fotograferen onder water blijft toch een vak apart. Zeker met slecht zicht, weinig licht en objecten die niet stil blijven zitten.
De twee duiken van zaterdag zijn gemaakt in het Grevlingenmeer, dit keer bij Dreischor. Daar is een kunstmatig rif aangelegd door middel van 'Reefballs', rond dit rif is erg veel leven te bekennen. We hebben hier 2 duiken op dezelfde plek gemaakt omdat er genoeg te zien is. Hier een impressie:
Een kreeft

Een zeeanemoon

Wat zakpijpjes en een japanse Oester

Het duiken in Nederland en dan vooral in Zeeland kan dus echt heel mooi zijn. Zeker de twee duiken van zaterdag met een redelijk zicht is er veel te zien en te beleven onderwater. Het is geen Egypte of Australië, maar op een andere manier ook heel erg mooi.















Op zondag moesten wij onze Divemaster-pet weer opzetten. Wij gingen met een cursist die een Advanced Open Water-cursus volgt, de vervolgcursus op de basiscursus 'Open water', een stromings/getijde duik maken in de Oosterschelde. Het meest ideale moment om deze duik te maken is tijdens de hoogwaterkentering. Hierdoor is de stroming niet zo sterk en is er veel vers, schoon water de Oosterschelde binnengestroomt. Wij gingen de duik maken bij misschien wel de meest bekende duikplek in Nederland: de Zeelandbrug.

Het slechte nieuws voor ons is dat ter hoogte van de Zeelandbrug de hoogwaterkentering afgelopen zondag al om 5 voor 7 in de ochtend was. Dit betekent dat je ongeveer 10 over half 7 in het water wilt liggen. Daarvoor moet je ook nog omkleden, briefing doen en helemaal klaar zijn. Dus om 5 uur ging de wekker al! Maar wij konden eigenlijk niet echt klagen want de groep die uit Amsterdam kwam was natuurlijk nog vroeger op.

Ik had mijn camera deze duik niet mee en dat is op zich erg jammer want er waren weer veel mooie dingen te zien. Vooral de pijlers van de brug zijn erg mooi begroeid, de kreeften zijn zo groot dat je er met een familie een jaar van zou kunnen eten, flink wat vissen zoals harders en een schattig heremietkreeftje. Helaas geen sepia's of pijlinktvissen (te laat in het seizoen). Door het matige zicht en toch nog sterke stroming was een spannend maar leuk duikje.
Om het weekend af te sluiten zijn we met iedereen die uit Amsterdam is gekomen nog een duikje gemaakt bij de Kabbelaar, in het Grevelingenmeer. Daarna zijn we rustig terug naar huis gegaan. Jammer dat het maar 2 dagen was want we zouden ons prima een week in Zeeland kunnen vermaken.
Nog wat foto's:



Geen opmerkingen: