vrijdag 19 februari 2010

Alexisonfire Yaletown

Afgelopen dinsdag hadden we wel zin in een feestje. We hadden speciaal geruild van de middag naar de ochtendshift om 's avonds naar Livecity Yaletown te gaan. Een van de gratis podia in de stad. De volgende dag waren we vrij en die avond zou Alexisonfire spelen. Een Canadese band die ik ook wel eens in de Melkweg heb gezien.

De livecities zijn berucht om de uren en uren wachten om binnen te komen door de extreme beveiliging. Daarom zijn we gelijk na ons werk naar binnen te gaan. Deze rij bleek wel mee te vallen en we waren vroeg binnen. We hebben heel lang moeten wachten en helaas is het een droog feest, er wordt geen alcohol geschonken. Raar genoeg wordt er ook geen live sport uitgezonden terwijl Canada speelde met het mannen ijshockeyteam.

Het bandje uit Quebec dat voor Alexisonfire speelde vonden we wel een aardig bandje. We stonden redelijk vooraan en ondertussen werd het heel erg druk. Nadat het voorprogramma klaar was zijn wij uit het publiek gegaan omdat het zo druk werd en er zoveel geduwd werd en er te veel debielen rond liepen voelden wij ons niet prettig en veilig. Wij zijn veel optredens en festivals gewend maar dit was echt niet fijn bovendien waren wij de langste mensen in het publiek dus voor die Canadeesjes die tot ongeveer mijn navel kwamen moest het helemaal benauwd zijn geweest. We zijn lekker naar achteren gegaan om bij de koffietent te staan (bij gebrek aan biertent).

Helaas was onze inschatting van de veiligheid goed. Nadat de Alexisonfire 20 seconden was beginnen moest het afgebroken worden omdat de hekken voor het podium waren bezweken door de druk uit het publiek waardoor. Hierdoor vielen er veel mensen naar voren waardoor er 19 mensen gewond zijn geraakt en er 10 mensen naar het ziekenhuis moesten. Het had allemaal nog veel erger kunnen uitpakken en vooral door goed en snel handelen van de band is volgens mij veel erger voorkomen.

Het nieuws heeft ook Nederland bereikt en we hadden wat ongeruste mailtjes en smsjes. Gelukkig zijn wij er volledig gezond uitgekomen. Het was allemaal slecht geregeld en georganiseerd maar dit voorval is helaas erg exemplarish hoe deze spelen zijn georganiseerd.

Geen opmerkingen: