zaterdag 12 juni 2010

Emergency First Response Instructeurs

Afgelopen weekend zijn Martine en ik beide geslaagd voor onze Emergeny First Response(EFR)-instucteur opleiding! Wie-hoo! Deze opleiding is officieel niet onderdeel voor onze opleiding tot PADI-duikinstructeur maar het is wel een vereiste om EFR-instructeur te zijn voordat we mogen beginnen aan de opleiding tot PADI-duikinstructeur.


EFR is een organisatie dat je kan trainen wat je moet doen in medische noodgevallen. Het is dus een soort rode/oranje kruis. Hoewel we begonnen aan de cursus met het gevoel van 'nouja, het moet maar omdat we straks duikjuf willen zijn', vinden we het nu leuke cursussen om te geven. Bovendien wordt het wereldwijd, en dus ook in Nederland, erkend als EHBO opleiding.

We waren beide al getraind als EFR-verlener maar nu mogen we ook de cursussen zelf geven. Het zijn eigenlijk 3 cursussen. De eerste cursus is 'primary care'. Dit is de cursus waarbij je leert wat je moet doen bij levensbedreigende situaties. Dus levenslijnen in de gaten houden, beademen, hartmassages, defilibraties (ah, daarom hangt dus overal een AED), shockmanagement, serieuze bloedingen en problemen met de wervelkolom.



De tweede cursus is 'secondary care'. Dit zijn situaties die levensbedreigend zijn (maar dat wel kunnen worden). Je leert handelen en vooral veel vragen als iemand zich ziek voelt of een ongeluk(je) heeft gehad. Daarnaast veel verbinden en plakken.

Als laatste kunnen wij ook de cursus 'care for children' geven. Dit is eigenlijk hetzelfde als de primary care en secondary care maar dan alleen gericht op kinderen en babies. Voor veel noodgevallen bij kinderen en babies moet je hetzelfde doen als bij volwassen, maar soms is het heel anders. Je kan bijvoorbeeld voorstellen dat je een hartmassage bij een baby toch een stuk anders doet dan bij een volwassene.



We hebben twee dagen lang alle vaardigheden opgefrist en geleerd hoe je de theorie en vaardigheden moet overbrengen op cursisten. Nog wat presentaties, workshops en een groot examen later waren we gebrevetteerd.

Zijn er nog mensen die een officieel erkend CPR-, eerste hulp- of care for children-diploma willen behalen? Dat kan nu dus bij ons :-)

Laat nu de PADI-duikinstructeursopleiding maar beginnen. Nog een weekje!

Geen opmerkingen: