maandag 7 januari 2008

Edinburgh 2: Toeristische dingen

Kasteel

We hadden vernomen uit betrouwbare bron dat het grote Kasteel van Edinburgh erg tegen zou vallen. Maar aangezien we uit diezelfde bron hadden vernomen dat er geen goede koffie zou zijn in Edinburgh en we overal fatsoenlijke koffie konden drinken durfden we die 10 pond wel neer te leggen voor dit immense Kasteel. Het majestueuze Edinburgh Castle is gebouwd op een gedoofde vulkaan en bevat naast verschillende oude gebouwen, kerkjes, musea, dé kroonjuwelen van Schotland een paar mooie panorama's over de stad.


Het schijnt dat het kasteel nog steeds dienst doet als militaire bunker. Maar een land verdedigen met kanonnen met dichte loop lijkt me toch een beetje jammer. Wel grote kanonnen overigens.

Royal Mile en omgeving
Vanaf het Kasteel tot aan het Holyrood Palace, het Schotse verblijf van de koningin Elizabeth, loopt de Royal Mile. Een kleine 2 kilometer middeleeuwse weg die vol staat met pubs, kiltmakers, whiskycafés, kerken, historische gebouwen en de onvermijdelijke toeristische prulwinkeltjes. Erg leuk om over heen te lopen. Ten noorden van de Royal Mile begint de nieuwe stad met Princess Street met alle moderne winkels als Marc's & Spencers, H&M's en dat soort grut, ten zuiden van de Mile is nog een flink stuk oude stad. Dit vond ik zelf een van de mooiste stukken van Edinburgh. Veel leuke straatjes, winkeltjes, pubs. Zelf waren we vaak te vinden rond de Grassmarket, waar vroeger de executies plaats vonden, maar nu erg, uh, levendig is.

Royal Museum & Museum of Scotland

Deze twee museums zitten aan elkaar vast en gratis te bezoeken. Wij hebben voornamelijk het Museum of Schotland bezocht. Dit vormt in 7 etages de geschiedenis van Schotland. Van de allereerste mensen, via de middeleeuwen, de industrialisatie naar de huidige tijd. Naast dat het super interesant is het ook een leuk museum. Veel doe-dingen. Verkleden, grote stoommachines aan het werk zetten, NEMO-achtige proefjes. Aan het Museum of Schotland zit het Royal Museum. Deze heeft meer kunst, archelogie en natuur. Ook heel interesant maar om alles te kunnen zien in beide musea heb je al een week nodig. Een weet je wie er ook was? Dolly! Het gekloonde schaap.

Scotch Whisky Heritage
Schotland = whisky. Aangezien we niet echt makkelijk naar een disstilerij konden gaan was dit the next best thing. Naast het kasteel en ondanks het wel een klein beetje een tourist-trap is, was het best aardig. Of misschien komt het doordat je eerst Whisky proeft voordat je gaat beginnen met de tour. Je leert hoe het gemaakt wordt (en blijf van mening dat als je wort voor bier maken mislukt kan je er altijd nog whisky van maken, want dat proces is hetzelfde), welke soorten, regio's, verschillen er zijn.


Mary King's Close
In de middeleeuwen was Edinburgh zeer druk bevolkt. Zo druk dat de huisjes op elkaar gebouwd werden tot wel 11 hoog. Dit leverde ook een complex stelse van steegjes (close) en kleine huisjes. Hoe hoger je woonde des te beter je had. Over een gedeelte, onder andere de Mary King's Close, werd het paleis heen gebouwd. Dus huisjes werden niet gesloopt maar alleen verstevigd en onder het paleis werd nog steeds gewoon tot de 19e eeuw. Nu is het allemaal leeg maar kan je nog wel in die steegjes lopen en die huisjes zien. Daarbij heb je nog allemaal griezel verhalen over dit stukje Edinburgh dat het een leuk bezoek maakt.

Geen opmerkingen: