donderdag 10 januari 2008

Glasgow en Hogmanay Torchlight Procession

Op 29 december zijn we, met onze slaperige koppies, heel vroeg in de ochtend naar het station gegaan om de trein naar Glasgow te nemen. Een klein uurtje in de trein terwijl het laagland van Schotland voorbij schiet. Een beetje wakker worden, koffie per halve liter drinken en beetje kaartend kwamen wij aan. Dit keer hoefde we niet rond te verdwalen of met onze snufferd in een reisboek, want we hadden een gids: mijn voormalig weiver-buurman Gary. Hij woont nu al bijna 10 jaar in Nederland maar orgineel uit Glasgow. En nu was hij toevallig zelf ook in Glasgow.

Na weer een sloot koffie te hebben gedronken zijn we door het centrum gelopen en alle moderne architectuur bekeken. Glasgow, is net zoals Rotterdam, flink plat gebombadeerd in de tweede wereld oorlog dus veel na-oorlogse gebouwen. Er staan vooral veel gebouwen van Charles Rennie Mackintosh. Waarvan we de Princes Square en het Lighthouse hebben gezien. Vanaf het Lighthouse waren ook enkele geniale uitzichten over Glasgow te zien, ookal werd je duizelig van de 136 treden van de wenteltrap.
In Glasgow hebben we Gary's stamkroegen bezocht, met onze -toevallige- blauwe kleren in een Chelsea suportende pub gezeten en in een Indiaas restaurant met Michelin-vermelding waar het bier belachelijk duur was maar het eten wel erg lekker was!








Na de pret in Glasgow namen we de trein weer terug naar Edinburgh. Met z'n 5'en in de trein, want Gary was nu ook mee richting Edinburgh. Daar was de aftrap van het Hogmanay-festival.











Samen met 25.000 mensen wordt er afgetrapt met een grote fakkeloptocht. Samen met luidrustige vikingen, Schotten en andere mensen wordt er vanaf het oude centrum, over Princess-street naar het Calton Hill gelopen; een grote rivier van vuur liep er door Edinburgh. Overigens hadden we net geleerd dat je niet Edinburgh zegt, maar... EdinBarrra. Vanaf dit moment waren we de grootste vrienden met iedereen uit Edinburgh, aangezien we het juist wisten uit te spreken. Toch makkelijk zo Schotse Gids mee!

Tijdens het lopen van de fakkeloptocht waren veel doedelzakken, slagwerkgroepen en andere traditionele muziek en na een flinke tocht kwamen we boven op Calton Hill aan. Hier heb je een mooi uitzicht over Edinbarrra.









Bovenop op de Hill waren grote vuren. Een was een gigantisch vikingsschip dat aardig aan het branden was en de andere was volgens mij een van riet gevlochten Eland. Het was in ieder geval een groot vuur.
En toen wij dachten dat het allemaal afgelopen was begon het vuurwerk. Een lang, groots spectaculair vuurwerk.








Er volgde nog een memorabele avond in de kroeg met hele rare en helaas ook hele vieze biertjes. En het naamloze barmeisje voor Guus.

1 opmerking:

Unknown zei

ik weet niet hoe het komt maar heel spontaan komt er 'ineens' in me op dat ik echt zooooooooooo jaloers ben ;)