vrijdag 10 augustus 2007

Sarajevo: een kwestie van TOETeren en GAAN!

Inmiddels zijn we in Bosnie beland, de tekenen van de oorlog zijn hier nog heel erg duidelijk zichtbaar. Dinsdag waren we in Mostar, Mostar is bekend dankzij de historische en oude brug die tijdens de oorlog is opgeblazen door de Kroaten. De historische stad en de brug zijn inmiddels volledig gerenoveerd en hersteld. Maar zodra je de buitenwijken binnenkomt zitten in de meeste woningen de kogelgaten nog. In de voetpaden en wegen zitten de kraters van duizend bommen en granaten nog. Het herstel gaat geleidelijk omdat Bosnie afhankelijk is van voornamelijk donaties.
In Monstar deelden we een appartement met andere toeristen midden in zo een buitenwijk. Ons pand was redelijk opgeknapt maar de gebouwen naast ons nog niet.

Woensdag zijn we vanuit Mostar met een boemeltreintje naar Sarajevo vertrokken.
We hebben hier een leuk hostel gevonden, met een eigenaar die nergens problemen mee heeft. Daarom zegt hij bij alles, "No problemo!" dit hebben de andere hostel bewoners inmiddels overgenomen. We slapen in het tuinhuisje met fel roze gordijnen waardoor het meer iets weg heeft van een peeskamer.

Sarajevo is een hele mooie oude stad, vanuit ons hostel staan we met 10 minuten in het centrum van de oude stad. Hier zijn veel kleine winkeltjes, moskeeen, cafeetjes, restaurantjes en een internetcafe. Vanuit de oude stad gaat het geleidelijk over in een moderne stad met hippe kroegen, lounge barren, een wokrestaurant en standaard winkels die iedere stad heeft.

Vanavond willen we een traditioneel Bosnische maaltijd nuttigen, alhoewel vegetarische eten hier niet bepaald traditie is. Gelukkig bestaan er pizzeria s, gisteren onzettend luxe gegeten bij een italiaanse traitteur. Voor de doorsnee Sarajevo-er is dit onbetaalbaar, daarom eten hier voornamelijk ambassadeurs. Maar ook Bill en Hillary Clinton hebben hier gegeten daarom vonden wij dat we niet achter konden blijven. En het was echt geweldig! Prijs: 10 euro p.p.

Sarajevo is een erg drukke stad, het verkeer heeft daarom een aantal regels.
Als een auto TOETert dan heeft deze voorrang. Althans dat denkt de eigenaar. Zaak is om te bepalen welke auto dit geluid veroorzaakt en of het getoeter voor jou van toepassing is. Zo niet, dan kun je je weg rustig vervolgen. De stoplichten voor voetgangers gaan willekeurig op groen of rood. Hier wordt niet rekening gehouden met de stoplichten voor de autoos wat dus weer een hoop getoeter oplevert. En we beginnen weer van vooraf aan.

Morgenochtend om 6 uur zullen we Sarajevo weer verlaten en doorreizen naar Belgrado.
Door logistieke problemen, missen we helaas het bierfestival. Maar goed, we lusten geen bier,
dus zo erg is dat nu ook weer niet. Als het goed is, zullen we zometeen ook een aantal foto s plaatsen. Rolf heeft zich redelijk in gehouden, we hebben de afgelopen anderhalve week 300 foto s gemaakt. Maar die zullen we jullie voorlopig nog besparen.

1 opmerking:

blatest zei

En ik me maar afvragen of "Monstar" een tikfout is, of dat het echt heel dicht bij Monster is :-)

groetjes!
Govert