woensdag 4 november 2009

Van heet, vochtig en benauwd naar hoog, koud en nat

Na een interesant ritje waren we dus weer terug in Mexico, in Palenque om precies te zijn. We hadden niet veel zin om lang te zoeken naar een goede slaapplaats dus doken we het eerste Hostel in dat we konden vinden. Het maakte toch niet zoveel uit want echt lang zouden we toch niet in Palenque blijven. Het werd wel een opmerkelijke 'kamer'. We sliepen namelijk op het dak. Er zaten nog wel wat golfplaten boven ons hoofd en hier en daar stond er een muurtje. Eigenlijk was het wel lekker fris want Palenque is een hete, vochtige stad tegen de jungle aan.

De eerste nacht schrokken we rond middennacht wakker. De weergoden waren boos en het begon heel hard te regenen en te onweren. Dat werd een hels kabaal op de golfplaten boven ons hoofd, zo erg dat we op een paar centimeter afstand moesten schreeuwen tegen elkaar. Gelukkig waren we zo moe dat we toch prima hadden geslapen.

In Palenque zijn weer fantastische Maya-ruines. We hebben hier weer uren rondgelopen. Misschien wel weer meer genoten van de natuur dan van de ruines. We zijn nu een klein beetje mayatempel-moe, dus voorlopig even geen ruines meer.

Na de ruines te hebben bezocht, hebben we nog 2 grote watervallen bezocht. In eentje mochten we nog even afkoelen ook. Het was iets drukker en minder idylisch dan in Belize maar nog steeds zag het er fantastisch uit.
Na 2 nachtje in Palenque hebben we het tropische weer even achter ons gelaten want we zijn in de hoogte in gegaan. Op naar San Cristobal de las Casas. Dit ligt op ruim 2100m hoogte en gelijk een stuk frisser. Een fijne afwisseling en voor het eerst in ruim een maand een lange broek aan!
San Cristobal is een fantastisch kleurrijke stad waar we bijna een week zijn verbleven. De stad is ook erg bekend om de Zaptista-revolutie in de jaren 90 en de tradionele mayadorpen in de buurt.
Naast dat de stad heel erg leuk was, zaten we ook in een erg gezellig hostel. Een fijne afwisseling met Belize en Guatemala waar we toch niet heel veel andere reizigers waren tegengekomen.
En zonder dat we er eigenlijk rekening mee gehouden hebben, kwamen we midden in El Día de los Muertos - viering (de dag van de doden). De dag van de doden is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Het vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. Ze geloven hier dat op 1 november de geesten van de overleden kinderen terugkeren op aarde en op 2 november de geesten van de overleden volwassenen. Dit betekende dat er overal altaren waren met offers voor de geesten en iedereen leefde ongeveer 2 dagen op het kerkhof en maakt daar een groot feest. Het was helemaal geen treurige aangelegenheid maar juist een hele vrolijke. Wij hebben ook een kerkhof bezocht, wat een zeer bijzondere belevenis was.
Naast El dia de los Muertos, was het ook nog Halloween. Omdat er veel Amerikanen, Australiers en meer engelssprekend volk was, werd dit ook gevierd. Een zeer lange nacht...
De eerste dagen hebben we ons prima vermaakt in de stad. Eigenlijk was doelloos rondlopen in San Cristobal geweldig, maar we zijn nog 2x de stad uitgegaan. De eerste keer was om een van de traditionele maya-dorpen te bezoeken. Hier hebben ze heel bijzondere kerkrituelen zoals het slachten van kippen en cola drinken en daarna te boeren om de slechte geesten te laten ontsnappen. En ohja, je mag geen fotos maken van de mensen of de heiligen want dan steel je de geest.
En we zijn nog een dag op een bootje door een grote Canyon gevaren. Varen tussen de krokodillen!

Morgen vertrekken we naar Quetzaltenango. Dat is weer terug in Guatemala. Nog meer de hoogte in om een beetje te wandelen en vulkanen te beklimmen.

2 opmerkingen:

Carmen zei

Wat een avontuur! Eerst al ineens een lange broek aan... en dan noem je tussen neus en lippen door, in 1 miezerig zinnetje, dat je tussen de krokodillen hebt gevaren!

We zijn toch niet een beetje 'bleu' aan het worden hè?

Pindakäse zei

Ohwja, het heeft een logische verklaring hoor. Het varen tussen de krokodillen als het schrijven van die blog was gedaan mee een en diezelfde kater. Het enthousiasme sprong er niet gelijk van af.

Maar san cristobal is wel echt een superplaats. Komt wel met stip binnen in de top10 plaatsen waar ik ooit geweest ben!

Krododillen waren ook wel ok, maar vond de haaien, schildpadden en apen toch leuker :p